Forbrukslån – derfor bør man refinansiere

Når man har lån eller har kredittkortgjeld fra før, kan det lønne seg å refinansiere. Kredittkort er ofte svært dyre, og de har en skyhøy rente. Før man vet ordet av det kan man sitte i fella med altfor mange kredittkort som man ikke klarer å betale ned. I slike tilfeller er det lurt å søke om refinansiering hos en bank, som for eksempel Sparebankendin. Det er lurt å høre med flere banker for å få best mulig betingelser.

Banker som Nordea tilbyr refinansiering med eller uten sikkerhet. Noen av disse gir også lån til personer med betalingsanmerkninger. Man kan søke refinansiering hos disse bankene og andre långivere. Det har etter hvert kommet så mange aktører på markedet at det kan være vanskelig å finne fram til den rette, så det lønner seg å bruke litt tid på å finne de som kan tilby de beste betingelsene på det nye lånet. Renten varierer også veldig!

Hvorfor refinansiere

Når man har flere kredittkort eller smålån, lønner det seg stort sett alltid å refinansiere. Dette fordi man får kvittet seg med flere lån eller kreditter som har hver sine månedlige avdrag, og hver sin rente. Til sammen kan dette fort bli veldig dyrt. Når man refinansierer får man ett lån å forholde seg til, med én rente. Det blir naturligvis mye billigere enn å betale på fire eller fem forskjellige lån og kredittkort.

Plutselig en dag kan vaskemaskinen ryke, eller katten trenger akutt veterinærhjelp. Kanskje ødelegger minstemann støvlene sine i barnehagen, og man trenger penger til å løse dette. Dette er ting som gjerne kan skje to dager før lønningsdagen, og man har ikke mulighet til å vente. Samtidig er kanskje kredittkortet oppbrukt. Da kan den eneste løsningen være forbrukslån. Plutselig sitter man med mange dyre forbrukslån. Heldigvis kan man spare mye på refinansiering av dyre smålån!

Pris på refinansiering

Prisen på refinansiering varierer like mye som prisen på forbrukslån for øvrig. Man må derfor sjekke ut de forskjellige bankene for å finne ut hva de kan tilby. Noen firmaer tilbyr å søke lån hos forskjellige banker på vegne av kunden Da legger man inn en søknad til dem, som de videresender til mange banker. De som kan tilby lån tar da kontakt med søkeren direkte, og man kan da velge hvilket tilbud man ønsker å benytte seg av.

Når man skal bestemme seg for en bank som man vil søke om refinansiering hos, er det viktig at man ikke bare ser på gebyrene og avdragene. Man bør også sammenligne både avdrag, gebyrer og renter med andre banker og långivere. Noen har relativt lav kostnad på lånet i utgangspunktet, men opererer med en skyhøy rente. Hos andre kan det være omvendt. Her gjelder det å finne de som har de beste betingelsene for en.

Hva pengene kan brukes til

I utgangspunktet kan man bruke pengene man får når man refinansierer til hva man ønsker. Som regel er dette forbrukslån, og som navnet sier kan disse gå til forbruk. Når man refinansierer for å betale ut gammel gjeld, bør man først prioritere dette. Dersom man ser at man har råd til det, kan man eventuelt bruke det som blir til overs til det man ønsker. Man bør ikke låne mer enn man klarer å betale tilbake.

Når man søker om refinansiering, kan det være fristende å ta opp litt ekstra så man har noe å bruke på seg selv eller barna. Man bør være forsiktig med å gjøre dette, da renten ofte er høy og man kan få problemer med å betale tilbake pengene. Mange banker betaler også ned smålånene for en når man søker om refinansiering. Det gjør at man ikke kan bruke pengene på andre ting.

Krav til søker

Ved refinansiering stilles stort sett de samme kravene til den som søker som ved andre forbrukslån. Søkeren må være norsk statsborger, over 18 år (hos noen av bankene kreves det at man er over 23 år) og at man har en fast inntekt på minst 200 000 kroner. De fleste bankene krever også at man ikke har betalingsanmerkninger. Når man fyller disse kriteriene, kan man som hovedregel få lån hos de fleste.

Når man får lån betaler man ofte et gebyr for lånet, og så starter man å betale månedlige beløp. Mange banker tilbyr autogiro. Dette er et godt alternativ til å betale selv hver måned, og man slipper dermed å gå og huske på å betale lånet. E-faktura er også et greit alternativ, og man kan lage faste trekk i nettbanken slik at pengene trekkes hver måned. Man kan søke om betalingsfrie perioder hos de fleste bankene.

Fordeler med å refinansiere

  • Man får bedre oversikt over økonomien
  • Mindre administrasjon rundt det å betale regninger
  • Man sparer penger

Flere og flere har forbrukslån og kredittkort. Ofte blir dette veldig dyrt, og man kan ha behov for å refinansiere. Da får man samlet alt til ett større lån, og man sparer dermed mye penger siden man slipper å betale avdrag og renter på flere lån og kreditter. Man kan refinansiere når man trenger ekstra penger og allerede har lån eller kreditter fra før, eller om man bare ønsker å betale ut disse.